FAQ

Vragen? Misschien staat het antwoord wel in deze Frequently Asked Questions (FAQ). 

Wie is De Vliegende Fotograaf?

Ik ben Ruud Alting (1993), ik werk als metaalbewerker en als luchtfotograaf. Samen met een klein team aan piloten, operationele ondersteuners en technische mensen zijn we in staat om voor u prachtige luchtfoto’s te maken.

Ben je zelf ook piloot?

Nee, ik ben (nog) geen piloot. Ik vlieg altijd met een ruim ervaren piloot. Wel volg ik vlieglessen om in geval van nood te kunnen ingrijpen. Vliegen en fotograferen zijn twee verschillende disciplines.

Waarvandaan wordt er gevlogen?

Door onze veelzijdigheid kunnen we de vliegtijd tot de bestemming beperken door een passende luchthaven te kiezen. We werken vanaf Rotterdam, Hilversum, Midden Zeeland, Lelystad, Teuge en Texel.

Waarom kan ik geen account aanmaken in de webshop?

Dat heeft met de privacywetgeving te maken. Om geen onnodige persoonsgegevens op te hoeven slaan op onze server hebben we besloten om geen accounts in deze website in te bouwen. U kunt heel eenvoudig uw gegevens invoeren en de bestelling plaatsen en betalen. In uw mailbox ontvangt u de bestelgegevens. Als de bestelling door ons wordt verzonden ontvangt u vanzelf een track and trace code. Heeft u een vraag of bent u iets kwijt? Stuur ons gerust een mail. We helpen u snel!

Hoe snel gaat het vliegtuig?

De kruissnelheid is 100 knopen (180 km/h). Tijdens het fotograferen verminderen we de snelheid tot 85 knopen (150 km/h).

Vliegen jullie wel veilig?

Ja, we vliegen zeker veilig. Wij zullen opdrachten die gevaarlijk zijn niet uitvoeren.

Met welk vliegtuig wordt er gevlogen voor luchtfotografie?

In bijna alle gevallen gebruiken we een Cessna 172. Deze hoogdekker is uitermate geschikt voor luchtfotografie.

Kunnen er ook filmbeelden worden gemaakt tijdens de vlucht?

Nee, dat kunnen we niet voor u realiseren. Om kwaliteitsbeelden te maken tijdens het vliegen heb je speciale videoapparatuur nodig. Overigens gaat er wel bijna altijd een GoPro mee tijdens de vlucht die aan de vleugelstijl vastzit, maar dit is meer om een beeld te krijgen van de vlucht. Als u dit toch wenst kunnen wij u in contact brengen met een luchtvideo-bedrijf.

Op welke dagen wordt er gevlogen?

In principe kunnen we 6 dagen per week voor u vliegen. Op zaterdag is vliegen de hele dag zonder enige belemmering mogelijk en doordeweeks zijn er bij een opdracht vaak ook passende mogelijkheden. In de avond is in eigenlijk ook altijd mogelijk. Alleen op zondag wordt er door ons niet gevlogen.

Wanneer wordt er niet gevlogen?

Bij regen, bij zware bewolking, harde windstoten en als de luchtverkeersleiding geen toestemming geeft om een bepaald gebied in te vliegen. Bij helder weer maken we de mooiste foto’s! We vliegen het hele jaar door. In de zomerperiode wordt er wel veel meer gevlogen dan in de wintermaanden.

Hoe zit het met de privacy?

Daarvoor kunt u het privacybeleid inzien, maar er wordt vanuit de lucht absoluut rekening gehouden met de privacy. Een vliegtuig gaat te snel om mensen herkenbaar in beeld te brengen, mocht dit toch gebeuren dan zal dat in de nabewerking keurig worden aangepast. U zult bij ons géén beelden vinden waar mensen herkenbaar op staan afgebeeld.

Mag ik als passagier mee tijdens een fotovlucht?

Nee, dit mag helaas niet. Fotovluchten zijn niet geschikt voor passagiers door het vele cirkelen boven een object en we hebben samen alle ruimte nodig om ons werk goed te kunnen doen. Wilt u toch zelf een vlucht maken? Neem dan contact op met één van de rondvlucht bedrijven in Nederland. Wist u trouwens dat u zelf ook als piloot een vrijblijvende proefles kunt maken? Ervaar zelf wat het is om te vliegen! Neemt u snel contact op want De Vliegende Fotograaf heeft goede contacten met diverse bedrijven.

Kunnen jullie overal komen, is niets onmogelijk?

Nee, helaas. Er zijn een paar (kleine) gebieden in Nederland waar we permanent nooit overheen mogen vliegen. Politiek Den Haag is daar een voorbeeld van. We vliegen ook niet heel ver de zee op. Er wordt altijd gevlogen met een eenmotorige Cessna en als wij heel ver de zee opgaan en de motor zou een storing geven, dan maken we een noodlanding op het water, maar gezien de gigantische afstand naar het vaste land is de overlevingskans minimaal. Uit veiligheidsoverwegingen wordt daarom niet boven open zee gevlogen. Indien u dit toch wenst verwijzen we u graag door naar een collega luchtfotograaf.

Vliegen jullie ook in opdracht?

Jazeker, kijkt u even onder mogelijkheden.

Zijn alle freelance-foto’s te koop?

Ja, de foto’s in de webshop staan zijn allemaal op freelance basis en kunnen worden gekocht voor diverse doeleinden.

Wanneer fotograferen jullie ‘mijn’ object?

Dat hangt voornamelijk van het weer af: het moet helder weer zijn en ik kijk naar de juiste stand van de zon. In de zomerperiode kan er veel meer gevlogen worden dan in de winterperiode. Niet alleen omdat het langer donker is, maar in de winter staat de zon ook veel lager en dat heeft zo haar effect op de foto’s.

Werken jullie ook met drones?

Nee. We werken alleen met bemande vliegtuigen.

Wat kost het maken van een luchtfoto van mijn huis of bedrijf?

Als er speciaal moet worden gevlogen voor uw huis of bedrijf dan is dit ten alle tijden maatwerk. Vanaf 60 euro (inclusief BTW) is een foto van uw huis of bedrijf al mogelijk. Als we de foto maar kunnen maken tijdens een routinevlucht.