FAQ

Vragen? Misschien staat het antwoord wel in deze Frequently Asked Questions (FAQ). 

Wie is De Vliegende Fotograaf?

Ik ben Ruud Alting (1993), ik werk als metaalbewerker en als luchtfotograaf.

Ben jij ook piloot?

Nee, ik ben (nog) geen piloot. Ik vlieg altijd met een ruim ervaren piloot. Wel volg ik vlieglessen om in geval van nood te kunnen ingrijpen. Vliegen en fotograferen zijn twee verschillende disciplines.

Waarvandaan vlieg je?

Rotterdam The Hague Airport is mijn thuishaven, maar opstijgen vanaf Hilversum, Lelystad, Midden Zeeland, Texel en Teuge behoord tot de mogelijkheden. 

Hoe snel gaat het vliegtuig?

De kruissnelheid is 100 knopen (180 km/h). Tijdens het fotograferen verminderen we de snelheid tot 85 knopen (150 km/h).

Vlieg je wel veilig?

Ja, vliegen is veilig. Ik maak alleen gebruik van bedrijven en piloten die ruime ervaring hebben met luchtfotografie. Voor vluchten boven zee hebben we reddingsmiddelen bij ons en op de grond is er altijd iemand die ons vliegtuig op de radar volgt.

Met welk vliegtuig vlieg je voor luchtfotografie?

In bijna alle gevallen gebruiken we een Cessna 172. Deze hoogdekker is uitermate geschikt voor luchtfotografie.

Kunnen er ook filmbeelden worden gemaakt tijdens de vlucht?

Nee, ik ben echt alleen fotograaf. Om kwaliteitsbeelden te maken tijdens het vliegen heb je speciale videoapparatuur nodig. Overigens gaat er wel bijna altijd een GoPro mee tijdens de vlucht die aan de vleugelstijl vastzit, maar dit is meer om een beeld te krijgen van de vlucht.

Op welke dagen vlieg je?

In principe kan ik 6 dagen per week vliegen. Op zaterdag is vliegen de hele dag zonder enige belemmering mogelijk en doordeweeks zijn er bij een opdracht vaak ook passende mogelijkheden. In de avond is in eigenlijk ook altijd mogelijk. Alleen op zondag vliegt De Vliegende Fotograaf niet.

Wanneer vlieg je niet?

Bij regen, bij zware bewolking, harde windstoten en als de luchtverkeersleiding geen toestemming geeft om een bepaald gebied in te vliegen. Bij helder weer maken we de mooiste foto’s! De Vliegende Fotograaf vliegt het hele jaar door. In de zomerperiode wordt er wel veel meer gevlogen dan in de wintermaanden.

Hoe zit het met de privacy?

Daarvoor kunt u het privacybeleid inzien, maar er wordt vanuit de lucht absoluut rekening gehouden met de privacy. Een vliegtuig gaat te snel om mensen herkenbaar in beeld te brengen, mocht dit toch gebeuren dan zal dat in de nabewerking keurig worden aangepast.

Mag ik als passagier mee tijdens een fotovlucht?

Nee, dit mag helaas niet. Fotovluchten zijn niet geschikt voor passagiers door het vele cirkelen boven een object en ik heb samen met de piloot alle ruimte nodig om ons werk goed te kunnen doen. Wilt u toch zelf een vlucht maken? Neem dan contact op met één van de rondvlucht bedrijven in Nederland. Wist u trouwens dat u zelf ook als piloot een vrijblijvende proefles kunt maken? Ervaar zelf wat het is om te vliegen! Neemt u snel contact op want De Vliegende Fotograaf heeft goede contacten met diverse bedrijven.

Kan je overal komen, is niets onmogelijk?

Nee, helaas. Er zijn een paar (kleine) gebieden in Nederland waar we permanent nooit overheen mogen vliegen. Politiek Den Haag is daar een voorbeeld van. De Vliegende Fotograaf vliegt ook niet verder dan 1 Nm uit de kust. Er wordt altijd gevlogen met een eenmotorige Cessna en als wij heel ver de zee opgaan en de motor zou een storing geven, dan maken we een noodlanding op het water, maar gezien de gigantische afstand naar het vaste land is de overlevingskans minimaal. Uit veiligheidsoverwegingen wordt daarom niet boven open zee gevlogen. Indien u dit toch wenst verwijs ik u graag door naar een collega luchtfotograaf.

Vlieg je ook in opdracht?

Jazeker, kijkt u even onder mogelijkheden.

Zijn alle freelance-foto’s te koop?

Ja, de foto’s in de webshop staan zijn allemaal op freelance basis en kunnen worden gekocht voor diverse doeleinden. (webshop opent medio augustus 2019)

Wanneer fotografeer je ‘mijn’ object?

Dat hangt voornamelijk van het weer af: het moet helder weer zijn en ik kijk naar de juiste stand van de zon. In de zomerperiode kan er veel meer gevlogen worden dan in de winterperiode. Niet alleen omdat het langer donker is, maar in de winter staat de zon ook veel lager en dat heeft zo haar effect op de foto’s.

Werk je ook met drones?

Nee. We werken alleen met bemande vliegtuigen.

Wat kost het maken van een luchtfoto van mijn huis of bedrijf?

Als er speciaal moet worden gevlogen voor uw huis of bedrijf dan is dit ten alle tijden maatwerk. Vanaf 49 euro heeft u een afdruk (20×30 cm) van een foto van uw huis of bedrijf, als ik de foto kan maken tijdens een routinevlucht.